Hopp til innhold

Hva trenger en speider?

En speider trenger verken mye eller dyrt utstyr. Men litt basis kan være kjekt å ha. Og når du har en speider i hus trenger du aldri mer bekymre deg om at ønskelistene til jul blir for korte.

Utstyrsregel nr. 1: Husk å sette navn på ALT utstyr. Vi ledere klarer ikke å holde orden på hvem som har hva, og erfaring tilsier at det gjør ikke speiderne som eier utstyret heller..

Speiderskjerf, gruppegenser og merker

Speiderskjerf og merker får speiderne av speidergruppa. Dette gjøres gjerne litt høytidelig under et speideropptak, og skjer ikke nødvendigvis med en gang. Hør med enhetsleder om hva som er planen om du lurer. Alle medlemmer av speidergruppa får også en gruppegenser. Bestillinger av dette skjer normalt i oktober når vi vet hvem vi har som speidere.

Speiderskjorte.

Beverne trenger ikke speiderskjorter, men all erfaring sier at det er noe de synes er gøy å ha, og så har man et sted å sy fast merkene man får etter hvert. For speidere i flokk og tropp så er speiderskjorte obligatorisk. Speiderskjorta kan kjøpes her, og det finnes også en facebookgruppe for kjøp og salg av brukte speidereffekter. Gruppebånd, kretsmerke og WAGGGS/WOSM merket ("gutte-" og "jentemerke") fåes av speidergruppa.

Speiderdrakt - 3. Skien speidergruppe

Kniv

En skarp kniv er speiderens viktigste verktøy, og er en del av speiderdrakten. Det finnes flere merker "speiderkniver", pass på at det er den spisse typen og ikke den butte (hvor knivspissen er rundet av en eller annen grunn). En skarp kniv er tryggere enn en sløv, så følg gjerne opp med en bryne av og til. Etter hvert som speiderne blir større er det greit med en kniv med litt bedre grep. Slire bør ha godt feste for kniven, og den bør kunne festes i belte eller i en karabinkrok. Knivblad gjerne mellom 6 og 10 cm er passe. "Samekniv"/Lommekniv/foldekniver er uegnet for speiderbruk. "En speider har sjelden bare en kniv" - gammelt jungelordtak.

Hodelykt

Hodelykt er veldig greit å ha. Men den trenger verken å være dyr eller kraftig. En liten hendig modell med mulighet for å ha med reservebatterier i sekken er det beste.

Sekk

Velg en sekk som passer til speideren! For stor sekk "kjøpt for å vokse i" ødelegger for turgleden når den blir vond å bære etter hvert. Prøv sekken på med litt vekt, kjenn at den sitter godt og legger vekt på skuldre og hofter slik den skal. For overnattingsturer min. 40 liter. Sekken må ha utvendige fester for sovepose/liggerunderlag. Utover det skal IKKE noe henge på sekken (poser som henger og slenger ødelegger fort turopplevelsen).

Noen ord til foreldre om pakking av sekk: Hjelp gjerne speideren med å finne frem utstyr, men la de putte ned i sekken selv. Da vet de både hva de har med og hvor det er. Vær også litt "vektsjef". Mange speidere vil gjerne ha med ganske mye, og foreldre vil gjerne ha med et ekstra-ekstra skift. Vær obs på at sekken ikke skal veie mer enn 1/3 (ved god fysisk form) til 1/4 (ved ikke fullt så god fysisk form) av speiderens kroppsvekt. Har du en speider som veier 40 kg er det ikke veldig mye utstyr over det aller mest nødvendige de får med seg. Bruke badevekt og sjekk dette før tur!

Sovepose

Vi anbefaler tre-sesongs pose i syntetfiber, dette er litt rimeligere og tåler litt mer fukt enn dunposer. Komforttemperatur bør ligge rundt -5 grader. Er det kaldere enn dette så gjør både ullundertøy og lakenposer man kan bruke inni soveposen, og yttertrekk (grevling) at man kan bruke samme posen på ennå kaldere tiden. For varm pose gir svette og fukt, som igjen gir kald speider. Husk å la speideren øve på å pakke sammen soveposen selv før vi drar på tur, bruke gjerne et litt større kompresjonstrekk enn det soveposetrekket som følger med til soveposen. Det ser fint ut i butikken, men er vanskelig å bruke når man er sliten og lei.

Liggeunderlag

Vi anbefaler "bamseunderlag" (skumgummi) fremfor oppblåsbare underlag, det tykkeste du finner. Langt enklere og raskere for speiderne å håndtere, og ingen risiko for hull i underlaget på tur. Vi har ikke med lappesaker til liggeunderlag.

Spisesett

Drikkeflaske skal være med på både møter og turer. Termos, spisesett og bestikk må være med på alle turer. "Spork" av plast har en lei tendens til å knekke når de brukes av speidere. Kjøp rimelig, og sett navn på alt - for dette forsvinner på magisk vis.

Feltsengforbud

Feltsenger er gøy å ha, men er ikke noe speiderne får lov til å ha med seg verken på tur eller leier. Rett og slett fordi de tar opp all plassen i teltene, slik at det ikke blir plass til andre speidere.

Ullklær

Ull er det beste som finnes, og ingen ting varmer mer enn bestemors hjemmestrikkede ullsokker med navn og morsom farge. Vær obs på at "superundertøy" ikke er ull, og ikke er varmt.

Hengekøye

I troppen er det populært med hengekøyer, og vi har stort sett masse fine trær å henge oss i når vi er på tur. Alle merker fungerer, men sørg for at speideren har prøvd dette på forhånd da det kan være litt teknikk å få til å sove i dette.

Telt

Enkelte speidere får egne telt, og det oppfordrer vi selvfølgelig til. Men når vi er på tur så sover vi sammen med kullet/patruljen vår, og speidergruppa har de teltene/lavvoene man skal bruke. Eget telt kan kun brukes om man har fått avtalt dette med leder på forhånd.

Mobiltelefon/elektroniske dingser.

NEI. De skal være igjen hjemme. Ledere har det som trengs av kommunikasjonsutstyr. Speidergruppa tar ikke ansvar for, eller erstatter privat utstyr som har blitt ødelagt. Vi forbeholder oss også retten til å inndra utstyr som er tatt med, dette vil da bli levert ut når turen er over.

LES PAKKELISTER NØYE!

Pakkelister blir skrevet i forhold til både hvor og hva vi skal, så sørg for at du leser nøye gjennom pakkelister som er sendt ut. Har du spørsmål ta kontakt med oss.