Hopp til innhold

Ord og uttrykk

Speidern - organisasjon for å utvikle selvstendige og ansvarsbevisste mennesker. Både barn og ungdom som speidere, og voksne mennesker som ledere gis rom for å utvikle seg gjennom speidermetoden.

Speidermetoden - speiderns pedagogiske plattform, hvor man blant annet skal lære gjennom å gjøre, bruke friluftsliv, lov, medbestemmelse, patruljesystemet m.m. Kun gjennom å gi barna ansvar vil de lære å ta ansvar. Les mer om speidermetoden her.

NSF  - forkortelse for "Norges Speiderforbund", en gruppe tilhører enten NSF eller KFUK-KFUM-speiderne. Skjetten speidergruppe er NSF. KFUK-KFUM tilhører en mer kristen tradisjon enn NSF. I Skjetten speidergruppe har vi valgt å være religionsnøytrale.

Kretsen  - En samling av alle speidergruppene i et fylke, Skjetten speidergruppe tilhører Romerike krets av NSF.

Kretsting - Hvert halvår samles speider-. leder- og roverrepresentanter fra alle gruppene i kretsen til et kretsting der ulike spørsmål blir diskutert og behandlet. Alle speidere over 12 år har stemmerett.

Gruppeting - Samme som kretsting, bare for gruppa.

Gruppe - Alle speidere tilhører en gruppe. En gruppe består gjerne av en flokk/småspeideren, troppen, roverlaget og ledere. Gruppa har navn etter området de kommer fra.

Leder - Leder er den eller de voksene som er på møtene og deltar på turene og som lærer speiderne om speiding.

Hjemmeleder  - På hver tur har man en hjemmeleder, det er en forelder/leder som ikke er med på turen, men som har oversikten over de som er på tur hvor turen skal gå. Hjemmelederen får vite om alle endringer som skjer under turen og er foreldrenes kontaktpersjon om det skjer noe på turen.

Bever - Beverspeideren er speidere i 1. og 2. klasse.

Flokk - Et mye brukt navn på småspeideren. Fra speiderens start har de yngste speiderne blitt kalt ulvunger, etter inspirasjon fra jungelbuken. Består av speidere fra 3.-4. klasse.

Tropp - Enhetsbetegnelsen for speiderne mellom 5.-10. klasse. Troppen er delt inn stifinnere og vandrere etter alder, og patruljer som er satt sammen på tvers av alder. Skjetten speidergruppe har fire patruljer.

Stifinner - Speiderne fra 5.-7. klasse blir kalt for stifinnere. Ordet stifinner illustrerer at denne aldersgruppen begynner virkelig å følge speiderveien og tilegne seg kunnskaper og ferdigheter som er viktige for å klare seg som speider.

Vandrer - Speiderne fra 8.-10. klasse. Ordet vandrer refererer til at denne aldersgruppen er klar til å foreta en mer selvstendig vandring langs speiderveien, klar til å finne egne interesseområder og løsninger, utforske og ta initiativ til og ansvar for egen læring.

Patrulje - En underenhet i troppen, ledes av peff og ass. består av ca. 5-8 speidere i forskjellig alder. Patruljen fungerer som en selvstendig enhet og kan dra på turer som de organiserer selv uten at det er med noen voksen leder.

Peff .  - Forkortelse for "Patruljefører" (speideren som leder patruljen). Peff'ene har eller tar kursene Peff 1 og Peff 2 hvor de lærer å planlegge turer, gjøre risikoanalyser, motivasjonsarbeid, førstehjelp, og om speidermetoden. Når man har tatt begge Peff-kursene må Peff'en arrangere en haik får å motta Peff 3-merket.

Ass .  - Forkortelse for "Patruljeassistent" (assistenten til patruljeføreren). Har eller tar som regel Peff 1.

Ananas - tropisk frukt eller en ekstra assistent i patruljen.

Roverlag - Roverlaget er et tilbud til speidere over 16 år. Norges speiderforbund har ingen øvre aldersgrense for roverne, men roverne mister stemmeretten sin i laget og retten til å bli valgt som lagleder det året de fyller 26.

BP  - Lord Robert Stephenson Smyht Baden-Powell (1857-1941) Grunnlegger av speiderbevegelsen.

Mulepose - en pose med for eksempel nøtter, sjokolade, non-stop, rosiner og tørket frukt for å holde energien og moralen oppe på tur og møter.

Haik - En overnattingstur der patruljen skal orientere seg frem til ett sted og slå leir for natten. Haiken er det patruljen selv som arrangerer og gjennomfører.

Dagshaik - En tur der patruljen skal orientere seg frem til et sted, men uten overnatting. Dagshaiken er det patruljen selv som arrangerer og gjennomfører.

Leir - Hvert år arrangeres det en leir, enten i regi av gruppa, kretsen eller NSF. En leir går over minst en uke fullspekket av aktiviteter der speiderne sover i telt og lager mat på primitivt vis.

Kretsleir - En leir for alle gruppene i kretsen, i regi av kretsen.

Landsleir - En leir for alle speiderne i hele Norge (NSF), i regi av NSF. Arrangeres forskjellige steder i Norge hvert fjerde år.

JAMBOREE -  En internasjonal speiderleir der speidere fra hele verden kommer sammen og utveksler kunnskaper og vennskap. Et minne for livet! Arrangeres hvert fjerde år i forskjellige land. Er for alle speidere mellom 14 og 18 år.

Scoutsown - liten morgensamling med ord for dagen og gjerne en liten fortelling.

Leirbålskappe - En poncho av ull der man syr på alle leirmerkene og programmerkene man tar som speider. Leirbålskappa bruker man for å holde varmen på kvelden, da det er lett å bli kald når man sitter i ro under leirbålet. Leirbålskappa er også en del av gruppas identitet, se under leirbålskappe.

Leirbål - Et stort bål der alle speiderne samles under leir og turer for å underholde og dele historier.

Leirbålsunderholdning - Det er vanlig at alle patruljene bidrar med en form for underholdning under leirbålet.

Fettfelle - Hull i bakken for å samle opp gråvann for å opprettholde hygienen på leir.

Kuldegrop - Når man lager snøhule er det viktig med kuldegrop som tiltrekker seg kulda inne i hula. På denne måten vil aldri temperaturen bli lavere enn 0 grader. Må være lavere enn soveplassen der inngangen er.

JOTA - Betyr Jamboree On The Air, er et slags verdensspeidermøte via amatørradio der du kan snakke med speidere over hele verden. Arrangeres den tredje helga i oktober hvert år, første gang i 1957.

JOTI - Betyr Jamboree On The Internet, verdensspeidermøte på internett, arrangsjeres samtidig som JOTA.

Grevling  - Et yttertrekk til sovepose som isolerer og beskytter soveposen mot fuktighet. Kjekt å ha når man skal sove ute og det regner. Glimrende julegave.

St. Georg  - (270-303 e.kr.) Speidernes skytshelgen. Kjent for å ha drept en drage og reddet en landsby. Feires av alle speidere den 23. april hvert år.

WAGGGS  - World Association of Girl Guides and Girl Scouts. Verdensspeiderforbund - bare for jenter.

WOSM  - World Organization of the Scout Movement. Verdensspeiderforbund.

Legg igjen en kommentar