Hopp til innhold

Bruk av stormkjøkken

Det er veldig fint å få laget varm mat på tur, dette kan selvfølgelig gjøres på bål men det er ikke alltid det er like praktisk eller lovlig. Så derfor har vi flere sett med stormkjøkken som vi bruker. Disse finnes i mange varianter, men det vanligste er de som bruker rødsprit som brennstoff.

Stormkjøkken fra Trangia, som er en av mange produsenter.

"Hjertet" av stormkjøkkenet er brenneren, hvor man brenner rødsprit for å få varme.

Brenneren

Brenneren fylles opp til det er 3/4 fult med rødsprit. Det er nok for at stormkjøkkenet skal brenne i omtrent 20 minutter, som er nok for enkel mat. Trenger man lenger tid på å koke noe er det lurt å ha med seg en ekstra brenner. Dette har vi liggende blant utstyret vårt. Tenk på hva du skal lage når du pakker.

Obs! Rødsprit fordamper hurtig og er raskt nedbrytbar. Alkoholen er svært brannfarlig, og har et flammepunkt på 13 grader celsius. Derfor lønner det seg å oppbevare den på en slik måte at den ikke blir alt for kalt. Blir den kaldere enn 13 grader får man ikke fyr på den før den er varmet opp!

Rødsprit kalles vanligvis teknisk sprit på svensk og husholdningssprit på dansk.

Stormkjøkkenet er pakket sammen på en måte som gjør at man får med seg både brenner, vindbeskyttelse, kjeler, stekepanne og en kaffekjele på svært liten plass og ved lav vekt. Brenneren puttes i kaffekjelen, kaffekjelen i en liten kjele, som puttes i en større kjele, og så puttes det hele i vindbeskyttelsen. Enkelt og greit å ha med seg på tur.

Her er en video som viser hvordan den brukes:

Men er det virkelig lurt å ha rødspriten på en vanlig drikkeflaske? I speidern bruker vi flasker som er godt merket og som er røde eller orange. Rødsprit smaker IKKE godt!

Noen "regler" for bruk av stormkjøkkenet:

  • Stormkjøkkenet skal alltid stå flatt. Er det snø må du ha noe under, eller grave deg ned til bakken.
  • Lengst mulig unna telt og folk.
  • Tenn med en fyrstikk, stå med ryggen mot vinden.
  • Husk at det kan være vanskelig å se flammen når det er lyst ute.
  • Brenneren skal være kald når man fyller rødsprit på nytt, trenger du mer koketid - ha flere brennere.
  • Oppbevar brenneren i en pose så slipper du at alt smaker rart.
  • Ikke noe lek rundt et stormkjøkken.
  • Ved søl på klær, trekk deg unna - og skift.

Legg igjen en kommentar